Най-чести причини за болки в облъста на ръката. Спортни ортези който могат да ги облекчат.


http://sportizdrave.com/ekipirovka-za-sporta-i-zdrave/sportna-i-medicinska-ortopediq/nakitnici/nakitnik-nexus-882         http://sportizdrave.com/ekipirovka-za-sporta-i-zdrave/sportna-i-medicinska-ortopediq/nakitnici/orteza-za-kitka-flexi-variteks-309


    Ръцете са сложни структури, от които силно зависим, за да изпълняваме разнообразни задачи всяка една минута. Поради тази причина не е изненадващо, че травмите на ръцете са често срещан проблем с множество причинители като различни заболявания, навяхвания или фрактури. Зимата е един от най-лошите сезони откъм травми на ръцете. Снегът и ледът правят терена хлъзгав, което води до подхлъзвания и падания, а падането на разперена ръка е често срещана причина за болки в ръцете.

Защо болките в ръката са толкова често срещан проблем?



    Ръката се състои от 27 кости, повече от 120 лигаменти, 29 стави, 48 нерви и 17 мускула. Този сбор не включва мускулите на ръката от лакътя до китката, които контролират пръстите и сухожилията им. Тази комплексна система предлага широк спектър от движения и функционалности, но също така поради многобройните си съставни части е уязвима от травми и дисфункции.
   

Тъй като сме зависими от нашите ръце е наложително да установим източника на болката и да получим подходящо лечение, за да продължим с дневната си рутина.



Най-чести травми на ръката:
-  От върховете на пръстите до основата на дланите, през китките и нагоре по ръцете, се намират твърде много места където може да се появи болка. По-надолу ще разгледаме кои са най-често срещаните травми на ръката.
   

Карпално-тунелен синдром (CTS:
-  Карпаловият тунел е тесен отвор през карпаловите кости – костите, от които е съставена китката и основата на ръката. През тунела преминават сухожилията, които контролират пръстите, както и медианният нерв, който осигурява усещане и функция на палеца, показалеца и средния пръст. При този синдром отворът се стеснява и нервът се притиска, причинявайки изтръпване, мравучкане и болки в ръката.


Фрактури на пръстите и ръката:
-  Причините за фрактура могат да бъдат многобройни, но най-честата е падането върху разтворена ръка. Фрактурите могат да бъдат очевидни – мястото на травмата е подуто и боли, дори костта може да бъде деформирана. В други случаи, както при фрактурата на ладиевидната кост, първоначално човек може да не разбере, че има травма. Фрактурата причинява болка и оток в основата на палеца и често е бъркана с навяхване.

Артрит на ръцете:
-  Всички стави са уязвими към заболяване от артрит, включително ставите на ръцете. При остеоартрита гладкият хрущял покриващ краищата на костите при ставите ерозира, оставяйки костите да се трият една в друга, което причинява болка. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което засяга ставите и най-вече на ръцете. Причинява болка и възпаление на ставите.



Синдром на де Кервен:
-  Синдромът на де Кервен, познат още като „болест на перачките“ или „геймърски палец“, е подвид на тендовагинита с характерна силна болка в палеца на ръката. Заболяването затруднява сухожилието в основата на палеца да се плъзга през сухожилната обвивка. За разлика от други травми синдромът на де Кервен засяга само палеца и неговата сухожилна обвивка, която възпалява.


Ганглионова киста:
- Това са малки, пълни с течност, образувания, които се появяват по китката или ръката, най-често по сухожилията или ставите. Макар да са безобидни ако са големи по размер или на неудобно място, могат да притиснат нерв и причинят болка. В 30-50% от случаите ганглионовите кисти изчезват сами.


Има много видове ортези и бандажи за ръце които могат да облекчат, излекуват болките и травмите в ръцете или да ви предпазят превантивно от такива при тежка работа или спортуване.

В sportizdrave.com ще намерите голямо разнообразие от спортни и медицински ортопедични продукти

Коментари

Популярни публикации